Golvbranschens framtid

Vi diskuterar golvbranschens framtid med Pelle Andersson som är VD på Ljungby Golv, ett av företagen i Golventreprenad Gruppen. I den här intervjun berättar han om vad han ser i golvbranschens – och Golventreprenad Gruppens framtid.

Pelle konstaterar att branschen står inför utmaningar. Men möjligheterna finns. Om branschen samverkar, samarbetar och lär sig av varandra.

Hej Pelle! Berätta lite om dig själv och Ljungby Golv.

Jag heter Pelle Andersson. En 51 år gammal man som bor i Ljungby med min sambo och mina tre barn. Man kan beskriva mig som en föreningsmänniska och entreprenör som följer mina barns fritidsaktiviteter, håller på med båten och jagar när jag hinner.

Ljungby Golv är ett familjeföretag som grundades av min far och hans affärspartner. Pappa började lägga golv när han var 13 år gammal och fortsatte fram till pensionen.
Vår specialkompetens är att vi kan allt. Med bred kompetens och kunnig personal. 

Jag har egentligen valt en annan bana. Jag är utbildad mekanikingenjör och har bland annat jobbat som konstruktör. 2008 ville pappa att jag skulle bli arbetsledare på familjeföretaget. Några år senare ville han gå i pension, då var det naturligt att jag tog över som VD.

Hur ser framtidsutsikterna ut för golvbranschen?

Situationen i samhället och omvärlden är orolig, men jag ser positivt på framtiden.
Det är viktigt för oss att vi är en del av Golventreprenad Gruppen. Koncernen är ett stabilt team med gemensamma värderingar. Vi har möjligheten att samverka och dra åt samma håll. Det gör att vi kommer klara utmaningarna som ligger framför oss.

Vilka utmaningar har golvbranschen idag?

Branschen står inför olika utmaningar, men också möjligheter. Stigande energipriser påverkar materialleveranser från våra leverantörer. Och situationen i Ukraina påverkar också branschen. Många trägolv produceras i där nere.

Vi kan inte heller blunda för den stigande inflationen. Hela branschen känner av att priserna på material höjs. Situationen ställer nya och hårda krav på hela branschen. Men om vi är snabbfotade och arbetar tillsammans kommer vi att rida ut stormen och komma ut starkare på andra sidan.

Vad tror du är lösningen?

Som jag var var inne på: genom samarbete och snabb omställning. Situationen kräver att beställare, utvecklare och entreprenörer arbetat tillsammans för att hitta nya lösningar.

Det är en stor fördel för oss vara en del av en Golventreprenad Gruppen. Det gör att vi kan engagera oss tidigt i projekten och påverka materialval, arbetssätt och prissättningar.

Kan branschföreningarna vara med och påverka situationen?

Absolut! Branschföreningarna är en positiv kraft. Vi är ett gäng från Golventreprenad Gruppen som sitter i branschföreningen Golvbranschens styrelse. Härifrån kan vi engagera oss och påverka branschens utveckling.

Vi driver framför allt frågor om hållbarhet, kvalitet och arbetsmiljö. Branschen kan inte blunda för att vi ska vara klimatneutrala 2045. Jag tycker att vi ska vara stolta över att vi ligger så långt fram i utvecklingen – men vi kan inte slappna av. Utvecklingen måste fortsätta.

Här kan vi på Golventreprenad Gruppen ta ledartröjan. Vi är en stor och rikstäckande aktör som arbetar aktivt med de här frågorna. Jag tror att vi kan dela med oss av vår kunskap och lära av varandra. Hela branschen ska utvecklas – då behöver vi som stor aktör vara lite som Bamse: Stor och stark – men snäll.

Avslutningsvis: har du något råd till golvbranschen och era partners?

Vi måste våga utmana varandra! När jag säger vi, menar jag alla inblandade. 

Om stat och regioner ställer högre krav på hållbarhet, miljöansvar och certifieringar, måste hela branschen få ett lyft.  Golventreprenad Gruppen arbetar aktivt med klimatkompensering, återvinning och och certifieringar. Vi delar gärna med oss av vår kunskap till andra i branschen.

Föregående
Föregående

Golventreprenad Gruppen och NOAK Golv gör tilläggsförvärv inom undertak

Nästa
Nästa

Hållbarhet i golvbranschen