Hållbarhet i golvbranschen

Att arbeta med tanken om hållbarhet är viktigt inom alla delar av byggbranschen. Inte minst inom golvsektorn. Golventreprenad Gruppen har ett stort ansvar i att att leda utvecklingen framåt, menar Daniel Johansson. Ökat hållbarhet tjänar nämligen alla på.

Hej Daniel! Berätta lite om dig själv och KVM Golv.

Jag heter Daniel Johansson, är 49 år gammal, gift och har tre barn. Hållbarhetsfrågor är spännande, och jag engagerar mig i frågan. Jag lever som jag lär och arbetar proaktivt med att sänka mitt eget och företagets klimatavtryck. 

KVM Golv är ett entreprenadföretag som har specialiserat sig på helheten. 2007 startade vi en vanlig golvfirma med elva anställda. Sedan dess har vi vuxit till en totalentreprenör som verkar över hela Östergötland. Vi arbetar aktivt för att minska vårt klimatavtryck. På fem år har vi minskat KVM:s klimatavtryck med 80 procent. Det är jag stolt över!

Vilka är de största fördelarna med att vara en del av Golventreprenad Gruppen?

Det känns tryggt att vara en liten del i någonting som är stort och hållbart. Särskilt i dessa tider. Krig i närområdet, stigande inflation, klimathot och stigande elpriser är oroande för många.

Men vår gemensamma trygghet och erfarenhet garanterar våra kunder att vi där för dem, även i framtiden. Dessutom kan våra anställda vara trygga med att vi ser till deras, företagets och branschens bästa. 

Hur arbetar Golventreprenad Gruppen med hållbarhet?

Vår koncern befinner sig i en stor expansionsfas. Därför handlar en stor del av arbetet om att sprida “Best Practises” inom våra 18 bolag. Vi enas om vilka insatser som är viktigast och var vi kan påverka direkt. I koncernens fall handlar det om hållbara transporter, återvinner och hållbar projektering.

Varför är hållbarhet viktigt för koncernen?

Det ger oss en konkurrensfördel. Vi är förberedda och kunniga i ämnet. Det gör att vi kan hjälpa våra kunder och leverantörer att ta smarta beslut. Särskilt när det kommer till att redovisa sitt hållbarhetsarbete.

Har du en vision för företagets hållbarhetsarbete?

Jag tror att det finns mycket att göra. Vi ska beräkna och kompensera vårt klimatavtryck. Vi ska driva vår kunder att projektera och leverera de mest hållbara konstruktioner som marknaden kan erbjuda. 

Det viktigaste av allt. Vi ska aldrig ställa oss i nöjd-rutan. Tvärtom. Golventreprenad Gruppen ska vara aktören som ständigt strävar efter att ligga i framkant i alla hållbarhetsfrågor.

Är det en fördel att driva de här frågorna i en koncern som Golventreprenad Gruppen?

Det är en stor fördel! Vi är en rikstäckande koncern – och många av våra kunder och beställare jobbar över hela landet. Vi kan möta upp kundens behov på samma sätt, oavsett var de befinner sig. Det är en styrka som ger oss stora konkurrensfördelar. 

Hållbarhetsfrågan har blivit en av branschens viktigaste frågor. Hur kommer det sig? 

Jag tycker det är viktigt att arbetet är igång. Det är dags att hela branschen lyfter blicken och tar in vad som sker här och nu. Vi bör föregå med gott exempel och driva utvecklingen framåt. Jag vill åtminstone titta mina barn och barnbarn i ögonen och säga att jag gjorde allt jag kunde.

Föregående
Föregående

Golvbranschens framtid

Nästa
Nästa

Jämställdhet i golvbranschen